Zo maak je kippenragout als een echte chef

kippenragout

Met zelfgemaakte kippenragout kun je als een echte chef voor de dag komen. De mogelijkheden enorm zoals het vullen van bladerdeeg pasteibakjes, maar ook eenhaps cupjes of gewoon met toast. Verder is het een ideale vulling voor kroketten. Een goede ragout maken lijkt ingewikkeld, maar met deze tips lukt het altijd.

Kippenragout: de smakelijke versie

Oké, maar hoe maak je nou zo’n ragout? Het kan snel of uitgebreid. Je kunt bijvoorbeeld bouillon trekken van kip en het gegaarde kippenvlees van de botten plukken. De bouillon kun je gebruiken om een roux te maken. Maar het kan ook sneller.

kippenragout

Kipfilet als basis voor je ragout

Als je kipfilet op laag vuur laat garen in gelijke delen kippenfond (uit een pot) en water, dan ben je al een heel eind. Je kunt het gare kippenvlees met twee vorken uit elkaar trekken, maar in kleine blokjes snijden kan ook. Daarna kun je de roux gaan maken.

Hoe een roux

Een roux is een mengsel van bloem, (room)boter en vocht. Met deze drie ingrediënten maak je de dikke saus van je ragout. Het is niet moeilijk. Als eerste neem je gelijke delen bloem en roomboter, bijvoorbeeld 50 gram van elk. De roomboter laat je in een pannetje smelten en dan doe je ineens alle bloem bij. Nu is het een kwestie van steeds een beetje van je afgekoelde kippenbouillon erbij doen tot je een dikke saus hebt. Na ieder scheutje bouillon krachtig roeren met je pannetje op zacht vuur. Pas weer een scheutje erbij doen als het vorige is opgenomen. Maak het niet te dun, want je bent nog niet klaar.

Maak het romig

Voor het romige effect doe je op het laatst een scheutje slagroom of kookroom bij en natuurlijk het kippenvlees. Kijk even kritisch naar je saus terwijl je het doorwarmt: is het dikte goed? Niks meer aan doen, behalve op smaak brengen met peper en zout. Strooi er tot slot fijngesneden peterselie over.

Nog een tipje tot slot: deze kippenragout is ook heerlijk met pasta of rijst!