Welke gastronormbakken kopen voor in jouw zaak?

Eén van de belangrijkste zaken waar je als horecazaak altijd aandacht aan zal willen… en eigenlijk ook moeten besteden is de manier waarop je, je voedingswaren gaat bewaren. Eén van de beste (zo niet de beste) manier om dit te doen is gebruik maken van zogenaamde gastronormbakken. Het gaat hierbij om bakken die binnen een horeca-omgeving te gebruiken zijn voor tal van uiteenlopende toepassingen. In eerste instantie is het mogelijk om je voedingswaren op deze manier koud of warm te houden. Daarnaast kan je zelfs in bevroren toestand opslaan in deze speciale bakken. Veelzijdig zijn ze dan ook absoluut. Overweeg jij omwille van deze veelzijdigheid eveneens om één of meerdere van deze bakken te kopen en te gaan gebruiken? Lees dan vooral snel verder!

Let bij het kopen van deze gastronormbakken op de maten

Een eerste tip die we kunnen geven met betrekking tot het kopen van gastronormbakken heeft te maken met de verschillende maten waarin ze verkrijgbaar is. Wat dit betreft zal je kunnen vaststellen dat je doorgaans een keuze kan maken uit alle zogenaamde GN maten. Bovendien is het zo dat er vaak ook verschillende dieptematen voorhanden zijn. Het gaat hierbij dan om onder meer 20, 40, 65, 100, 150 en 200 mm. Dit zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen maten, integendeel. Voor deze maten geldt in de praktijk dat ze internationaal bekend zijn. Bovendien werden ze ook erkend door de zogenaamde Europese Norm 631.

De drie sterke troeven van dit type bakken

Gastronormbakken worden zoals reeds aangegeven in het bijzonder binnen de horeca-omgeving ongelofelijk vaak gebruikt. Dat is eigenlijk ook best wel logisch. Voor deze bakken geldt immers dat er drie zeer belangrijke voordelen aan verbonden zijn voor de horeca. Het gaat hierbij concreet om:

  1. Ze zijn ongelofelijk hygiënisch;
  2. De bakken zijn eenvoudig verwisselbaar;
  3. Het is perfect mogelijk om ze met elkaar te combineren;

Omwille van het feit dat de standaard maatvoering wordt gehanteerd kan er tevens worden vastgesteld dat een GN bak in elke koelkast, bain marie, werkbank of zogenaamde saladiere kan worden geplaatst. Door de jaren heen werd ervoor gekozen om een groot aantal verschillende soorten professionele apparatuur in de keuken aan te passen aan de gastronorm maat. Op deze manier wordt er ook zo optimaal mogelijk gebruik gemaakt van de ruimte die beschikbaar is.

Te kopen in tal van verschillende vormen

In eerste instantie kan het zo op jou overkomen dat alle gastronormbakken die op de markt zijn terug te vinden over dezelfde eigenschappen of kenmerken beschikken. We kunnen je nu echter meteen duidelijk stellen dat, dat helemaal niet juist is. We kunnen immers vaststellen dat er onder meer een onderscheid dient te worden gemaakt tussen tal van verschillende soorten materialen waar gebruik van kan worden gemaakt. Het gaat hierbij dan concreet om:

  • RVS;
  • Kunststof;
  • Melamine;
  • Polycarbonaat;

Naast bovenstaande is het zo dat gastronormbakken eveneens kunnen worden aangekocht in het zogenaamde polypropyleen materiaal. Voor elk van deze materialen geldt dat ze over haar eigen, specifieke voordelen beschikt. Voor de RVS-exemplaren geldt dat ze ook bestaan met geperforeerde gaatjes welke zich in de bodem en / of in de zijkanten bevinden. Deze zijn speciaal gemaakt om het mogelijk te maken om het vocht dat ontstaat in de bak af te kunnen voeren.