Het voordeel van menu engineering

In dit artikel gaan we in menu engineering. We zullen het hier ook aanduiden met menu-optimalisatie. Wat is dat en wat is het principale voordeel. We sluiten af met een aantal opmerkingen over HACCP horeca.

Wat is menu engineering en wat is het voordeel

Menu-optimalisatie houdt in dat je de menukaart op een manier samenstelt en vormgeeft, waarmee je verwacht het meest te kunnen verdienen. Bij menu-optimalisatie moet je met diverse zaken rekening houden. Dan gaat het niet alleen om dat je goed weet wat de kostprijzen van de gerechten zijn, wat wordt aangeduid met ‘recipe costing’. Andere aspecten waarmee rekening dient te worden gehouden, zijn.

  • hoe maken klanten hun keuzes
  • hoeveel zijn mensen bereid om te betalen
  • populariteit van gerechten

Hoe maken klanten hun keuzes

Hoe mensen een keuze maken is niet volledig rationeel. Welke invloed hebben bijvoorbeeld de volgorde van de gerechten op de menukaart en het plaatsen van foto’s.

Hoeveel zijn mensen bereid om te betalen

Hoeveel mensen bereid zijn te betalen, heeft onder meer met de concurrentie te maken en hoe mensen je restaurant kwalificeren.

Populariteit van gerechten

Hoe goed doen gerechten het bij de klanten, waarom en wat brengen ze op. De verdiensten worden niet alleen bepaald door de verkochte aantallen, maar natuurlijk ook de marges. Het voordeel van menu-optimalisatie zal duidelijk zijn. Als je dat goed toepast, kan je meer verdienen dan wanneer je dat niet doet.

HACCP

HACCP is de afkorting van Hazard Analysis and Critical Control Points. De toepassing van HACCP heeft als doel te voorkomen dat voedsel wordt verontreinigd. Het is de verplichting van een bedrijf, waar men omgaat met voedingsmiddelen, om een HACCP-systeem in te richten. HACCP horeca geldt dus ook voor eetgelegenheden. De NVWA controleert of zo’n systeem daadwerkelijk wordt toegepast.